SĂ PROTEJĂM SĂNĂTATEA NOASTRĂ!

Comisia Europeană dorește să extindă nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă, adoptate în 1987 sub presiunea lobby-ului nuclear. Aceste limite implică riscuri inacceptabile pentru sănătate: pe scara Franței, această contaminare legală ar putea duce la zeci de mii cazuri de cancere (mult mai multe în caz de accident), plus alte boli și anomalii genetice. Consumatorii nu vor putea să se protejeze, deoarece nu vor putea distinge produsele alimentare radioactive de alimentele necontaminate.

SINTEZĂ CRIIRAD , More information in French and English at : http://www.criirad.org/aliments-nma-accidentnucleaire/sommaire.html

Propunere de regulament al Consiliului de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor după un accident nuclear sau orice altă urgență radiologică ; ANEXE 1 - 5

Cer o revizuire completă, transparentă și democratică a regulamentului, inclusiv reducerea drastică a nivelului permis de contaminare în caz de accident nuclear.

În caz de accident nuclear, cer interzicerea imediată a produselor agricole din zonele contaminate, această măsură poate fi relaxată numai după obținerea de informații fiabile privind amploarea, natura și intensitatea nivelului radioactivității.

Distribuția de alimente necontaminate trebuie să fie preferată și garantată în toate cazurile pentru copiii, bebeluși, femeile gravide și mamele care alăptează.

Nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă trebui să fie definite în funcție de grupurile de risc și de persoanele cele mai vulnerabile pentru a proteja întreaga populație. Regulamentul trebuie să menționeze în mod clar nivelul de risc și doza considerată acceptabilă de către autorități, ipotezele făcute de experți pe cît și obligațiile și procedurile de verificare în situații reale.

Cer ca standardele de protecție împotriva radiațiilor să nu mai fie definite în cadrul Tratatului Euratom a cărui misiune este dezvoltarea industriei nucleare, ci în cadrul Tratatului Uniunii Europene. Protecția sănătății publice nu trebuie să fie subordonată intereselor lobby-ului nuclear.

Signer

ifuzati in jurul dumneavoastra